Saigon!

Boom selectah!

Nu är vi i Saigon, Vietnams största stad och förmodligen våran sista destination innan vi korsar gränsen till Kambodja. Vi kom igår med bussen från Mui Ne. Bussresan var både den billigaste och behagligaste hittills. Vi fick tom en vattenflaska av bussbolaget. Limo style baby!


Saigon hustle 'n bustle

Saigon är lika, om inte mer, livfullt än Hanoi. Trots liknande trafiksituationer har städerna grymt olika karaktär. Saigon känns mycket mer västerländskt och "modernt" om man så vill, med många höga skyskrapor och ett stort, centralt komersiellt distrikt. Mathilda saknar dock fortfarande McDonald's (Vietnam är förmodligen världens MCD-glesaste land, utan en enda restaurang att skryta med). Som jag har förstått grundas skillnaden i "västerländsk" utveckling mellan de två städerna i att marknadssystemen i Hanoi, tillsammans med resten av Nordvietnam, hölls tillbaka av den totalitära kommunistregimen. I Sydvietnam hölls marknaden betydligt friare innan Saigon fick ge vika för Viet Cong och resten av Nordvietnam i April, 1975. Regimen släppte dock fri marknaden 1986, efter en nästan total kollaps av den vietnamesiska ekonomin. Idag känns det svårt att kalla Vietnam för någonting annat än en starkt kapitalistisk marknadsekonomi. Class dismisssed!


Jacob gör helikoptern...

På tal om kriget så var vi på besök i War Remnants Museum, krigsmuséet. Där fanns en samling krigsfordon som användes samt en kollektion fotografier, modeller, artilleri, och en hel del faktatexter med en "tveksam" objektivitet. Det var en rätt så hög shock value på fotoutställningarna där man fick se sönderbrända napalmoffer, små barn som reducerats till köttslamsor av minor, fosforbombsoffer, foster som blivit ordentligt missbildade av Agent Orange och bevarade i formalinflaskor etc. Inte supertrevligt, men man fick en liten insikt i vilket helvete krig för med sig.


Ammo och lite sanningar...

Efter en god tallrik Pho, som vi inte käkat sedan Hanoi, spenderade vi resten av dagen med att gå omkring i District 1. District 1 är Saigons komersiella centrum där de flesta banker och stora shoppingcenter ligger. Det finns även en drös kända byggnader och monument i distriktet. Bortsett från att det finns en hel del folk som säljer och käkar gatumat krokarna och den stora mängden mopeder, ser det ut i princip som vilken västerländsk storstad som helst. Vi kilade mest runt i distriktet, posade lite med skyskrapor och köpte god färsk frukt från ett av de många fruktstånden.
This be my corner, fool!

Efter fruktstund och lite vila på rummet kilade vi ut och åt kvällsmat och smed planer om hur vi skulle fortsätta vår resa. Vi stannar några dagar i Saigon, sedan bär det förmodligen av mot Kambodja. Självklart avslutades kvällen på ett lokalt fik med varsin Ca Phe Sua Da, iskaffe med mjölk. Imorgon bär det av till Cu Chi tunnlarna, ett tunnelsystem som Viet Cong krälade runt i under kriget. Yay!

Just ja, Facebook är blockerat i Vietnam. Hittills har jag alltid kunnat lista ut sätt att komma runt det, men är betydligt svårare här i Saigon. Don't fret, vi kan kontaktas via mail eller här på bloggen om det skulle behövas, kära familjer!

Peace!

//John & Yoko

Mui Ne

Nu är vi alltså i Mui Ne och laddar batterierna. Vi kom hit i söndags efter att ha genomlidit världens värsta bussresa. Dödsångesten gjorde sig påminnd flera gånger under resan. Väg med mer hål än asfalt+långt uppe i bergen+galet branta och stora stup vid vägkanten+inga staket+busschaffis som gillar att köra fort = inte kul.

Vi kom i alla fall fram till Mui Ne 5 timmar senare hela och glada (mest över att bussresan var slut). Vi checkade in på vårat resort. Rummet vi har ligger ca 20 meter från stranden och 10 meter till receptionen/frukosten, lagom nära liksom.


Första dagen här började bra. Vi solade lite, badade lite, åt mycket och vilade en hel del. Men någongång måste man väl ha lite otur.. Jag skulle skutta ner från vår säng på kvällen och vrickade foten. Passande nog har Jacob bokat in oss på ett resort speciellt anpassat för folk som har ett handikapp/är utvecklingsstörda.. Det var inte skönt och jag fick genast svårt att gå. Jag tänkte att det går väl över till imorn.. tji fick jag.. När jag vaknade morgonen efter kunde jag inte gå. När vi skulle gå till frukosten så fick jag typ hänga på Jacob. Jag blev ordentligt utstirrad av de andra gesterna som bor här + att 4 stycken från personalen kom och tittade och frågade vad som hänt. "Yesterday you walk good!"

Såhär glad var jag när jag vrickade foten...

Och såhär glad är Jacob att han får "bära" runt på mig...

Det finns inte supermycket att göra och se här i Mui Ne, förutom att bada. Vi hade tänkt hyra en motorcykel eller en guide och åka iväg till "The Mui Ne Sand Dunes", stora vita och röda sanddyner som ligger några mil bort. Vi gör nog det när min fot blivit bra/bättre.

Mui Ne är precis lika "turistigt", om inte mer, som Nha Trang. Skillnaden är att Mui Ne är lite mindre och mysigare. De vietnameser som bor här sköter antingen ett hotell, en restaurang eller en resebyrå.

Vi gör som sagt inte mycket mer än att ligga och vila på stranden, leta efter schyssta restauranger att äta på och sova här. Skönt, men samtidigt lite långtråkigt.


Nu ska vi återgå till att göra ingenting... :)

Vi tycker fortfarande att det är väldigt roligt att ni är med och läser vår blogg och kommenterar lite då och då.. Keep up the good work!

// Fadde och Linda

Dalat - Vegetables and Waterfalls

Monsterinlägg incoming, brace yourselves:

Vi bestämde oss i torsdags att vi tröttnat på Nha Trang, så vi bokade en buss till Dalat, ungefär 120 km bort. Bussresan var grymt bekväm, trots att vi blev lite skeptiska när vår chaufför stannade till och tog sig en morgonöl efter halva trippen. Hmm... Vi tog oss upp i bergen på små snirkliga vägar och fick se en hel del fräsiga vyer.

Just nu befinner vi oss alltså i Dalat, en mindre stad som ligger uppe i bergen i de så kallade Central Highlands. Dalat ligger på ungefär 1500 meter över havet, och klimatet är bra mycket svalare än vi varit med om hittills. Både naturen och temperaturen påminner mycket om Sverige under sommaren. I skogen växer det gran och tall och på fälten växer jordgubbar och blommor. Najs!

Det tog ovanligt lång tid för oss att hitta ett hotell när vi kom fram. Det var bråk i lobbyn på det hotell vi styrt skutan mot från början. När hotellvärden såg att vi vände och gick på grund av det blev han ännu surare på gästerna han bråkade med. Hehe... Vi kilade runt ett tag och letade men alla hotell var antingen fullbokade, för dyra eller ruttna. Till slut hamnade vi i ett ok rum. Trodde vi... Efter närmare inspektion insåg vi att vi kanske borde fortsatt leta lite. Vi bestämde oss för att sova första natten där, men flyttade vidare till nästa natt (ikväll).


Whoops! Bild från Nha Trang som inte hann med i förra inlägget...

Vi kilade runt i staden lite och kikade på marknader, affärer och caféer. Till Mathildas förtjusning hittade vi ett ställe som sålde en massa bakelser och kakor för billiga pengar. Vi lämnade stället med tre stora tårtbitar för total 20 kr. Mathilda hälsar att vi inte åt upp allt. Ain't no thang...

När vi vandrade runt i staden fastnade vi mitt i ett, enligt Mathilda, monsunregn. Monsunregn eller inte, det regnade galet mycket. Regnet i komination med alla branta backar som staden är byggd på resulterade i ganska så galna forsar. Vi tog skydd i en liten bar med ett biljardbord. Vem vann om inte jag? Rollin' them 8-balls yo!

Eftersom alla coola grejer man vill se ligger utanför Dalat bestämde vi oss för att boka en guide som skulle visa oss runt utanför staden. Vi träffade honom och vår chaufför kl 9 på lördag morgon och begav oss iväg på äventyr.

Vi åkte bil i ungefär en kvart innan vi kom till första stoppet. Guiden släppte av oss vid vägkanten och pekade upp på ett ordentligt stor kulle/berg. Guiden och bilen lämnade oss med "You go for a hike. Come back in 20 minutes. Enjoy the view!". Bara att börja lufsa uppåt... Väl uppe på berget hade vi superfin översikt över hela Dalat och några gårdar och odlingar som låg i närheten. Ett bra sätt att börja dagen på.

Panoramaview från vår hajkkulle! (Mathilda säger hajkberg)

Vi åkte vidare för att kika på en familjegård där de odlar lite olika frukter, grönsaker och blommor. Bland annat fick vi se de största grapefrukterna vi någonsin stött på. Lika stora/större än vattenmeloner... O.O På gården fanns också en rosodling, orkideodling, några kaffebuskar, tulpaner osv.

Teenage mutant ninja grapefruit

Vi fortsatte vidare på vägen och stannade till ännu en gång för att titta på utsikten. Nu fick vi se den "minority village" som vi skulle besöka, där en av Vietnams över 60 lokala stammar bodde, samt de enorma kaffeodlingar som fanns på bergssluttningarna.

Byvy!

Vi gick igenom byn där vi fick se hur de förberedde och rostade kaffebönorna från odlingarna. Vi fick även smaka på färska kaffebönor, som till vår förvånging var söta. Vi gick i ungefär 20 minuter genom byn och fick se husen de levde i, hur de arbetade samt träffa på en av byns grisar. Oink!

Liten tjej bär på lillebror!

Nu var det dags att kila vidare mot "Elephant Waterfall", Vietnams största vattenfall. Det började med att vi fick stå längst upp och titta på vatenfallet. Sedan bar det av nedåt genom djungeln för att få se resten av det. Vi fick hoppa över och längst med ordentligt hala stenar, vilket blev ganska spännande med tanke på att man befann sig i en ravinliknande stenklyfta, med forsande vatten under fötterna. Först fick vi gå ner och kika på vattenfallet med resten av turisterna, met tog inte slut där. Vår guide var lite mer underground än resten av mesguiderna, så han visade oss vidare ned genom några bergsklyftor och vi fick gå in bakom vattenfallet. Sjukt häftigt! Han visade oss sedan runt så att vi fick sitta på en sten precis framför vattenfallet. Efter lite pustande och en slurk vatten var det dags att klättra upp igen. Pfff....

Behind the waterfall...

Väl uppe bestämde både jag och Mathilda oss för att Elephant Falls var det coolaste vi sett hittills i Vietnam. Bättre än Ha Long Bay till och med!

Efter vatenfallet var det dags för en välbehövlig lunch. Vi, vår guide och vår chaufför satte oss vid ett litet aluminiumbord intill sjön och helt plötsligt dök det upp ris och en hel drös olika rätter. Kyckling, vårrullar, revbenspjäll, grönsaker, fisk, biff, tofu, osv. Till det fick vi fruktansvärt starkt iste. Efter att vi ätit ett tag fick vi reda på att den enda grejen vi inte riktigt varit säkra på vad det varit, i själva verket var gristarmar. Whats up!

Massa mat!

När vi käkat upp allt som stod på bordet levererades det några små bananbladspaket. Guiden förklarade att det här var fläskkött man lagt ihop med kryddor och låtat fermentera i ett bananblad i några veckor. Mathilda tyckte att dagen innehållit tillräkligt med kulinariska äventyr, och jag måste erkänna att jag nästan var nära på att fega ur också. Men bara nästan...

Vi åkte vidare för att besöka en silkesfabrik. Här fick man se hela processen, från att föda upp silkesmasken till att färja tyget. Maskinerna de använde i fabriken såg ut och lät som att de kom från industriella revolutionen. Efter närmare studie av vävmaskinen insåg vi att den vävde mönster med hjälp av små stämpelkort som användes i de första/tidiga datorerna. Retroteknik! Vi fick också se hur de vävde bambukorgarna som silkesmaskarna fick ligga i.

Silkesfabriken!

(Här råkade jag radera inlägget, precis innan det skulle laddas upp. FML.)

Nästa stopp var en liten svampodling. Där odlade de svamp i små plastpåsar som fått ligga och ruttna i några veckor. Det såg ut ungefär såhär:


Sista anhalten var en liten kaffe/risvinsfabrik. Först kollade vi på hur de gjorde det berömda risvinet. Inte så svårt egentligen: Jäs lite ris och socker, blanda med vatten och destillera hårt. Då får man 50-60 procentigt risvin som man sedan späder ut till ungefär 30%. Vi fick såklart prova på det 60-procentiga. Boyakasha!

Sedan var det kaffeproduktionen som skulle kollas in. Familjen som ägde fabriken gjorde både vanligt kaffe och det dyrare "weaselcoffee". Det görs genom att man låter vesslor äta upp kaffebönorna och sedan bajsa ut dem. Efter det torkas de och mals ner, som vanligt kaffe. Vesslorna kan inte bryta ner bönorna, men magsyran och enzymet påverkar den kemiska sammansättningen i bönan, och ger den en mörkare, starkare smak.

Bruna bönor, höhö...

Dagen avslutades såklart med en kopp svart weaselcoffee med vår guide och vår chaufför (som såg ut som en nallebjörn). Vi fick höra en massa mer spännande grejer vi inte redan pratat om angående Vietnam, dess folk, kultur och historia. Mathilda hälsar att hon inte drack bajskaffe.


Imorgon bitti ska vi ta en buss till stranden. Efter att inte ha stannat mer än några enstaka nätter på ett och samma hotell tänkte vi ta in på ett resort i 5 dagar i den lilla strandstaden Mui Ne. Dags att ladda upp batterierna för Saigon, Mekongdeltat och sedan Kambodja!

Over and out!

//Tarzan & Jane
Ett regnigt Nha Trang

Ikväll kör Jacky och jag en mys/filmkväll. Han sprang precis iväg för att köpa en baguette och öl till sig. Själv hoppas jag på att få något gott jag med, chips är ju gott!

Idag har vi legat på stranden i 5 timmar. Riktigt härlig. Vi hyrde varsin solstol med parasoll så att vi skulle kunna ligga där länge. Vi fick även tillgång till en pool där vi tog oss ett dopp. Vågorna här är helt galna. Vi badade igår också men då tyckte vi inte att det var så farligt, men idag var det värsta mördarvågorna. Vi hade inte en chans mot dem. Men vi lever!!!

Efter att vi legat på stranden gick vi till hotellet för att duscha. När vi senare gick ut för att käka så regande det. När vi skulle äta lyckades vi välja världens segaste restaurang. Det var knappt inget folk där, men det tog oss mer än 1,5 timma från att vi kom dit tills vi gick hem. Galet!

Nu ska vi kolla på film, adjöken!!

//Micke & Molle

Nha Trang

Som vi skrev i förra inlägget så spenderade vi första dagen i Hoi An med att gå runt och kolla in staden och bara ta det lugnt. Det var ungefär vad vi fortsatte med. Vi åt mest hela tiden kändes det som och gick runt på lite mysiga gator. Väldigt avslappnande.

Gatumat

Jag hittade såklart endel söta sommarklänningar som jag bara var tvungen att köpa.. Om det inte vore så att jag skulle gå och bära runt på allt jag shoppat i 4 månader så hade jag köpt fler klänningar :)
Jacob hittade ett par linnebrallor som han nu vägrar ta av sig. Han går runt och tror att han är cool. Han tycker att han ser ut som en äkta backpacker!

Hänger lite på en bro i Hoi An.

I söndags kom Ellen och Robin till Hoi An. Äntligen fick vi träffa dem. Vi åt lite, gick lite, shoppade lite, såg världens sötaste och tjockaste vietnamesunge. Han var gullig! Vi träffade även på en söt liten tjej som snodde vårt vatten hela tiden. Det var inne på en affär där tre av oss köpte kläder som de sydde upp (alltså återkom vi flera gånger dit). Nästan varje gång var hon där och snodde våra vattenflaskor. Kul!

På söndagskvällen käkade vi lite gatumat vid floden, riktigt mysigt. Efter det gick vi och tog lite drinkar. Ellen och jag tog lite drinkar. Robin tog mer och Jacob tog ännu mer.Igår, måndag, gick vi på en matlagningskurs, med Ellen och Robin. Vi träffades halv 9 vid restaurangen för att bege oss till marknaden. Där fick vi lära oss hur man såg att maten/frukten/kryddorna osv var färska. Vi provsmakade frukter och luktade på kryddor. Vi gick runt på marknaden i drygt en timma.Marknaden i Hoi An.

Efter marknaden gick vi tillbaka till restaurangen där vi fick sätta oss vid varsitt litet minikök. Kocken började med att prata lite om maten och kryddorna de använder i Vietnam. Vi tittade på när hon lagade en rätt och sen skulle vi laga samma rätt. Vi börajde laga en soppa, efter det lagade vi färska vårrullar, sen fick vi marinera vår egna kycklingbit med massa olika kryddor, efter det gjorde vi varsin krispig pannkaka, med räkor (om man är äcklig och äter sådant..), biff och färska groddar. Sist men inte minst gjorde vi en mangosallad som vi sedan åt med kycklingen vi hade gjort innan. Eftersom att vi fick äta allt vi lagade så blev man väldigt mätt. Men det var en rolig grej att prova på. När kursen var slut, vid halv ett, fick vi varsin kniv att ta med hem.

Här är min perfekta soppa. Se så snygg..

Här är Jackys gulliga vårrulle. Han gjorde sitt bästa..

På kvällen tog Jacob och jag en nattbuss till Nha Trang. Vi kände oss klara med Hoi An och var sugna på lite sol och bad. Vi fick även denna gång åka motorcykel till bussen, men nu fick vi varsin och vi fick till och med hjälm. Jag tycker inte att denna bussresa var lika hemsk, vi satte oss längst bak i bussen för att slippa höra tutan lika mycket som sist(smart drag). Däremot var det guppigare att åka längst bak. Denna bussresa tog "bara" 10 timmar. Vi kom fram halv 6 imorse till Nha Trang och fattade inte vart vi hamnat. Vi kunde inte hitta oss på kartan så vi frågade en vakt där som visade oss. Efter det började vi att gå mot stranden, trodde vi...Efter nästan 10 minuter frågade vi en tant på gatan som visade att stranden var åt andra hållet. Suck!
Vi vände med varsitt glatt humör. Efter att vi gått på ett bra tag tyckte vi att det var nog. Vi tog en taxi den sista kilometern (vi trodde att det skulle vara en kort väg till stranden, men det visade sig vara mycket längre). Nästan en timma senare hade vi checkat in på ett hotell. Vi började med att sova ett par timmar, vi sov inte jättebra på bussen hit. När vi vaknde gick vi och käkade frukost och sedan gick vi till stranden.

Nu har vi gått runt och spanat in stället lite grann. Här verkar det vara baguetten som är gatumaten nr 1. Vi åt varsin till lunch. Nu vilar vi upp oss lite på hotellet. Tror vi ska ut om äta middag och ett par timmar.

Have a good one!!

XOXO
// Gossip Girl


Resa till Hoi An

Xin chao yo!

Nu är vi framme i Hoi An, en liten skräddarstad ungerfär på mitten av Vietnams kustlinje. Vi tog nattbussen hit från Hanoi. Det var... spännande...

Vi hade bokat bussresan hos det hostel vi bodde på i Hanoi. Vi fick under dagen reda på att Hoi An var ganska illa översvämmat, med upp till 2 meter vatten på gatorna nära floden. Vi hörde från andra resenärer att vissa behövt ta båt mellan sina hotell pga vattnet. Vi frågade vårt hostel om vi kunde få pengarna tillbaka om vi avbokade bussresan, och de lovade att kolla upp det. Vi bestämde oss senare på dagen att testa att åka till Hoi An ändå. Staden Danang, som vi visste inte var översvämmad, ligger bara en timma bort med buss, så vi tänkte att vi kunde åka dit om det behövdes.

Vi stod och väntade på taxin som skulle komma vid 18 och köra oss till busstationen. När den inte kom gick vi in till receptionen och hörde vad som var på gång. Fick reda på att de avbokat vår bussresa till Hoi An. Great! Som tur var kunde de boka in oss igen på bussen, men nu var det bråttom för att hinna till stationen. Efter ungefär 5 minuter kom våran skjuts. Det visade sig vara en ensam grabb på en liten motorcykel. Najs...

Han slängde in Mathildas ryggsäck mellan benen och bad oss hoppa på. Vi var alltså totalt 3 personer, 2 stora ryggsäckar och 2 handbagage på en liten honda i Hanois rush hour. Våran chaufför kände sig extra glad och sjöng frasen "motorcycle number 1, motorcyle number 1" med en hand vevandes i luften hela vägen till stationen. På vägen krockade vi lite halvt med en annan motorcykel och Mathilda fastnade med sitt handbagage i den. Ingen skada skedd dock... phew!

Väl framme var det 18 timmar bussresa som väntade. Väg nr. 1 i Vietnam som går mellan Hanoi och Ho Chi Minh City (Saigon) är ingen stor flerfilig motorväg. Den påminner mer om en sämre omhändertagen grusväg i Sverige. Närmar man sig lite större städer förvandlas den till något av en motorväg, men generellt är den spartansk, så att säga... Det tog viljestyrka och trötthet för att kunna somna eftersom bussen hoppade mer än körde. Att chauffören var väldigt förtjust i sin tuta gjorde inte saken bättre.

Rock än roll i bussen

Trots att man var lite seg efter bussresan var det en rätt häftig upplevelse. Vi fick se en massa vackra landskap, små vietnamesiska vägbyar, en hel del risodlingar och en och annan ko. När vi kom fram i Hoi An letade vi snabbt upp ett schysst hotel, där vi faktiskt bor billigare än vi bodde på hostel i Hanoi. Rummet är inget lyxrum, men helt ok.

Hoi An är en grymt vacker liten stad. Efter allt ljud och all fart i Hanoi känner man sig helt lugn när man går på gatorna här. Då och då åker det förbi en och annan motorcykel och försäljarna är bra mycket mindre aggressiva. Skönt!

gatan hoi an

Hoi An

Vi spenderade första dagen med att titta runt lite och leta upp schyssta ställen att käka/ta en kaffe på. Vi stannade till på ett mysigt litet café där Mathilda som vanligt tog sig en fruktshake/juice och jag tog mig en kaffe. Vi åt middag hos en söt rund vietnamesisk tant sedan gick vi och blev masserade i en timme var. Trevligt och avslappnande efter en vecka i en hektisk huvudstad+en tröttsam bussresa.

Vietnamese style black coffee och en soft annanasjuice

Peace!

//Tom & Katie

"hemma" igen

Vi kom tillbaka till Hanoi igår. Halong Baytrippen var både bra och dålig.

Halong Bay

Vi startade ifrån hotellet halv åtta måndag morgon. Vi åkte i fyra timmar i en av deras härliga minibussar till Halong City. När vi kom till Halong City gick vi ombord på en båt som vi åkte in i Halong Bay med. Vi stannade till i bukten för att hoppa från båten och bada. Jacob (som tror att han är kung hoppade ner i vattnet nästan direkt) men jag tvekade lite.. eller ganska mycket (det var säkert 478 000 m högt, och jag ville inte dö). Jag gick ner en våning och hoppa därifrån istället, väldigt modigt!! :D


Efter att vi badat, ätit lunch och druckit öl (ja jag drack öl jag med. säkert 2-3st) så paddlade vi kajak i bukten där vi stannade till vid en grotta. Vi gick bara in en liten bit i grottan, det hade varit kul att gå in längre med det var för mörkt. Efter grottan paddlade vi vidare till en av många "floating villages". Det är folk som bor på vattnet. De bygger hus på bambupinnar och livnär sig på fiske. På vissa ställen hade de även hundar, undra vart de rastar dem?
Det var väldigt roligt att få prova paddla kajak på öppet hav. Vi var vädigt duktiga!! ;)

Utsikten från en grotta

När vi kom tillbaka till båten var det tid för att göra sig i ordning och dricka öl igen(hela tiden). Vi åt middag vid sju-tiden därefter var det partaj som gällde.

Cooltjej_90

Vi vaknade morgonen efter av att en arg vietnames ville få ut oss ur rummet så att de kunde börja städa. Vi gick upp och käkade frukost, la oss på soldäcket och väntade på transferbåten som skulle ta oss vidare till Castaway Island, hotellets privata ö.
castaway island
hyddan

Privat ö


Sovplats


När vi kom till ön gick vi och kollade in sängarna. Vi sov i små bungalows bredvid två holländska tjejer. Tyvärr var vädret inte så fint. Ingen sol och lite kyligt nästan. Vi paddlade lite mer kajak och jag tog ett dopp i havet. Jacob provade på Rock Climbing. Han var jätteduktig (spider-man yo!/j-bird), men han såg lite rolig ut underifrån! :P
Vi skulle få prova på vattenskidor och tubing men tyvärr gick motorbåten sönder kvällen innan, så det fick vi vara utan. På kvällen blev det BBQ och sen fest igen. Vi var inte lika taggade andra kvällen så vi gick och satte oss på stranden och njöt av stunden!! :) Vi insåg att vi har det ganska bra här borta!!
spindelmannen

Rock climbing mastah of disastah

Morgonen efter kom transferbåten och hämtade upp oss och tog oss tillbaka till den andra båten. Där låg vi uppe på däck och chillade och käka lite lunch. När vi kom tillbaka till Halong City väntade den 4 timmars bussresan "hem" igen. Denna gång hade vi mer tur och fick en större buss= mer benutrymme!!!

Halong Bay var jättefint och värt att se, men det hade kanske räckt med en natt.

Cool ö

När vi kom "hem" till Hanoi på kvällen gick vi runt i stan för att hitta käk. Jacob käkade konstig gatumat igen och jag käkade lite mer god mat. typ korv med bröd! yummi :) När vi satt och åt korv kom det fram två ungdomar från den lilla byn Sa Pa i norra Vietnam och frågade om de fick stanna hos oss och öva sin engelska. Det fick de. Tjejen var superduktig och kunde massor. Hon följde med killen och hjälpte honom att prata med turister. Vi pratade en stund med honom. När de skulle gå tog vi kort med de och han sa: "Thank you for speaking with me. You are very handsome." till Jacob. Hahaha, han var jättegullig... han kanske var gay? ;)
våra nya vänner

Hänger lite med vårt crew

Idag, torsdag är vår sista dag här i Hanoi, förhoppningsvis. Vi har besökt Ho Chi Minh komplexet idag och kollat på Ho Chi Minh. Det sägs att det är hans riktiga balsamerade kropp som ligger där för att beskådas, men det ser ut som en vaxgubbe. Vi är lite tveksamma.

Här inne ligger Uncle Ho (Boatsandhoes yo!)

Översvämningarna har tydligen nått Vietnam också. Vi har bokat en buss till Hoi An ikväll halv 6, men vi vet inte om vi kommer kunna åka dit. De på hotellet rekommenderade oss att stanna här. Vi känner dock att vi är klara med Hanoi. Nu försöker vi komma på vad vi ska göra istället, om vi inte kan åka dit.Nu börjar det kännas att man inte träffat familj och vänner på ett tag. När vi kommit fram till nästa destination vore det kul att skypea lite med dem som vill :)

(mathilda.tholster och jacob.shanks, lägg till oss båda:))

// Britney and K-fed

Halong bay!

'Sup yo!

Nu har vi spenderat några dagar med att kila runt i Hanoi och kika på en liten del av vad staden har att erbjuda. Vi har utforskat en massa gatumat, lite affärer, vi har ätit lite glass (1 kr/glass awww yeah!), kollat på vietnamesiska bröllopspar, hängt i de franska kvarteren osv.

Vi flyttade från vårat privatrum till ett dormroom på ett hostel. Billigare och roligare! Nu känner vi för ett litet avbrott från den ganska så fartfyllda stadsmiljön, så vi drar på en 3-dagarstur med vårat hostel till Halong Bay (google it :D) för lite solande, badande, partajande och förhoppningsvis ett äventyr eller två. När vi kommer tillbaka till staden har vi säkert en massa roliga historier att berätta, så vi tar en bloggpaus under tiden vi är borta för att ladda upp med ordentligt med bloggenergi! Nu vet ni i alla fall att vi fortfarande lever, alla mammor och pappor!

Pussar und kramar!

Sweet and saua sickeeen!!! Flied lice! Brudtärna i Hanoi 2nd floor awesomeness! Hanoi Backpackers Hostel,Paddock dorm

// Brad & Angelina

Första dagen i Hanoi

Hej bloggen!
Reppar lite på Arlanda innan flyget går...Vi gjorde upp ett eget litet camp på flygplatsen i Bangkok, mysigt!

Nu har vi klarat av vår första "riktiga" dag i Hanoi.
Eftersom vi inte har berättat så mycket om själva resan än så kommer en liten uppdate på vad vi gjort:

När vi hämtade bagaget på flygplatsen i Vietnam märkte jag att de jävlarna hade förstört min (Mathildas) flightbag! Vi fick klippa upp den när vi kom till hotellet. Helt ok ändå med tanke på vad som skulle kunna hända.

Bussresan från flygplatsen till staden var intressant. Vietnam Airlines har officiella minibussar som går från flygplatsen till Old Quarter (typ Hanois "turistigaste" del) för $2 per person. Det finns 13 platser i bussen, men vår chaufför tyckte att det fanns plats för 3 till. Mathilda fick en skön blå plastpall som säte och en olycklig rumpa.
Bussresan var spännande, så att säga...

När vi kom fram i Hanoi gick vi mot hotellet vi bokat in oss två nätter på. Vi hann med att gå och handla en flaska vatten innan vi totaldäckade och sov till nästa morgon, nästan 24 timmar senare.
Vårat hotell där vi bodde de första nätterna i Hanoi.

När vi vaknade var första uppdraget att hitta frukost, eftersom vi inte ätit på över ett dygn. Valet att köpa sockrat friterat bröd från en kvinna på gatan var kanske inte världens bästa strategi. Tom mage+supersnabba kolhydrater=galen sockerchock.
En vietnamesisk kvinna som säljer frukt i en av de mindre trafikerade gränderna.
Nattrafiken

Vi kilade runt och utforskade det gamla kvarteret där vi bor. Det är nästan omöjligt att beskriva hur trafiken är. Gatorna är fulla av mopeder/motorcyklar/taxibilar/cykeltaxis/etc och om trottoaren inte är blockerad med parkerade motorcyklar så sitter det folk i vägen och äter/säljer prylar. Så vitt som vi kan förstå finns inga trafikregler. Här är tutan kung!

Parken vid Hoan Kiem Lake

Vi gick runt i princip hela dagen och försökte bara bekanta oss med området. På kvällen stannade vi till vid ett gatustånd som ställt ut lite sköna plaststolar (likadana som den Mathilda satt på på flygbussen) och några bord, och köpte en av Vietnams "klassiska" rätter - Pho Ga. Pho Ga är nudelsoppa med kyckling, vårlök, lök, böngroddar och en massa goda örter. Sen är det bara att slänga i vad man vill ha (chilisås, fisksås, lime, vitlök etc.). Till det serverades det friterat bröd. När vi var klara med maten gick vi och tog oss en öl (Hanna, observera att Mathilda drack öl! :D). Middagen plus ölen gick på 30 kr tillsammans.

Testar lite Pho Ga på gatan..
Mmmm, noodles!

Kul att alla (Sara) är inne och kommenterar så mycket!

//M-girl & J-boi

Framme i Hanoi

Nu är vi äntligen framme i Hanoi. Eftersom både jag och Mathilda (som ligger och sover nu) inte sovit mycket mer än 4-5 timmar totalt sedan tisdag morgon tänkte vi ta oss en rejäl tupplur. Jag har inte sett mer av Hanoi än bussresan in till staden samt den korta promenaden på ca 5 minuter till hotellet, men jag kan lugnt konstatera att det här är det galnaste stället jag någonsin varit på. Ska bli sjukt spännande att utforska mer under de kommande dagarna. Nu är det dags för en efterlängtad sovstund.

Xin Chao!

Transit i BKK :D

Nu sitter vi och häckar på flygplatsen i Bangkok, vi ska spendera natten här.

Allt har gått hur bra som helst!
Översvämmningara ser vi inte skymten av härifrån flygplatesen, och skönt är väl det! Imorgonbitti, tidigt, åker vi vidare till Hanoi! Det ser vi fram emot.

Nu sitter jag, Mama-M här och lyssnar på musik. J-Dawg är någon annanstans. Han utforskar nog!

Nu kom han tillbaka, vi ska gå ut och andas in den varma luften.

So long!!

RSS 2.0