Vietnam - same same but different

Här kommer en liten sammanfattning av Vietnam. Bara det bästa för er..


Tid i Vietnam: Ca en månad
Reserutt: Arlanda-Hanoi(+Halong Bay)-Hoi An-Nha Trang-Dalat-Mui Ne-Saigon-Phnom Penh(Kambodja)
Ungefärlig daglig budget: 150 kr/pers

 

MATHILDAS BÄSTALISTA:

Bästa staden: Jag tyckte mest om Hoi An, skräddarstaden. Staden var lugn, precis vad jag ville ha efter Hanoi.  Det var inte lika mycket trafik som i de andra städerna vi varit i och man blev inte påhoppad av försäljare i varje hörn. Jag tyckte om att det fanns en strand nära (inte för att vi hann åka dit, men den fanns i alla fall). Det fanns många mysiga affärer som man kunde glida in och kika lite i utan att bli påhoppad. Extra kul var det för att jag prutade hej vilt, vilken resulterade i ett par sommarklänningar, eller kanske två par..

Hoi An

 

Bästa maten: Bästa maten var ju självklart KFC som vi åt i Saigon, eller nej, kebaben vi åt i Mui Ne var god också.. HAHA ja ba' skojah.. Jag tyckte väldigt mycket om maten i Hoi An, Cao Lau (eller Lau Cao som Jacob skulle sagt(de skrattade åt honom)). Det är nudlar med biff och färska örter, groddar och lite krutonger. GOTT! Fast nu kom jag på att jag älskar ju steamed rice med stekta grönsaker och biff.

Den goda Cao Lauen


Bästa boendet: Bästa boendet var nog i Nha Trang. Vi bodde för $8 i ett stort och fräscht rum. Vi hade ett stort badrum och AC som fungerade som en smäck. Boendet vi hade i Mui Ne var ju såklart lite finare men då betalde vi också $35. Därför kammar boendet i Nha Trang hem första plats här.


Bästa sightseeingen: Utan tvekan, Elephant Waterfalls! Vi åkte dit med en guide från Dalat. Hur fint och coolt som helst. Jag skulle gärna åka tillbaka och kolla lite till. Jag tyckte också mycket om Halong Bay. Jag tror att Halong Bay hade blivit bättre om vi åkte med ett annat gäng. Ett gäng som inte bara ville festa, det hade varit kul om de ville turista/se lite mer. Cooking classen som vi tog med Ellen och Robin var också väldigt rolig, men som sightseeing vinner vattenfallet! Grattis vattenfallet!!

Vattenfall yiiha

 

 

JACOBS BÄSTALISTA:

Bästa staden: Nästan dött lopp mellan Hanoi och Saigon. Jag gillade all fart och allt liv som fanns i storstäderna, både under dagen och på natten. Trots att det är sjukt jämnt så tar nog Hanoi hem priset. Det var snäppet mer "Vietnam" över Hanoi med alla pyttesmå gator/gränder, gatumaten, trafiken osv. Det fanns självklart mycket sånt i Saigon också, men det var lite "extra allt" i Hanoi. Beror säkert delvis på att det var det första stället man besökte och att allt var så nytt. Grymt häftiga ställen båda två!

Coola Jacob i Saigon som nästan knep första platsen, bara nästan..


Bästa maten: Pho. Jag åt mat som var godare smakmässigt, tex Cao Lau i Hoi An, men Vietnams signaturrätt Pho (soppa med risnudlar, massa örter, böngroddar och valfritt kött plus en massa goda tillbehör) slår det pga upplevelsen. Alla gatustånd värda namnet serverade Pho, i varierande kvalité. Godast var nog den jag fick andra kvällen i Hanoi. Det bästa med Pho var att man i princip fick bestämma själv hur den skulle smaka. Beställde man en tallrik fick man alltid minst halva bordet fullt med grejer man kunde hälla i själv; chili, färska örter, citron, salt, peppar, soja, lök, böngroddar, krutonger etc. Riktigt najs!


Bästa boendet: Nha Trang utan tvekan. Billigt och riktigt fint. Stort badrum, AC, stor skön säng, rent och fräscht, bra personal och supernära till stranden. Hanoi Backpackers Hostel bör nämnas också, inte på grund av rummen, men omgivningen (i en liten mysig backpackergränd med egen rooftop bar och kanonbra service).

Bästa sightseeingen: Måste jag säga en specifik plats så får det nog bli Elephant Waterfalls. Det slog Halong Bay med några centimeter. Däremot så tycker jag att den roligaste sightseeingen bara varit att vandra runt på gatorna/i byarna i Vietnam och se hur vardagslivet ser ut för de allra flesta. Det har varit en mycket sjukare upplevelse än något tempel eller naturfenomen man sett hittills... More to come!

Halong bay, stark 2a i bästa sightseeingtävlingen


Saker som borde nämnas men vi inte kommer på en bra rubrik till:

Vietnamesisk affärskonst - Saknas det mjölk till kaffet? Då skickas självklart någon stackare iväg på motorcykel till närmsta affär/granne för att köpa det. Helt galet att se hur folk på samma gata sammarbetade. Först hämtar man baguetten hos tanten på hörnet, sedan skickas man till den lille killen vid kylskåpet 50 meter bort för att få sin öl.

Vietnamesiskt kaffe - inget speciellt när det är varmt, men med lite is i är det världens lifesaver en svettig eftermiddag. <3

Pyttesmå blåa plastpallar - alla gatumatställen som har streetcred har sådana här. Kan användas till nästan allting, inklusive extrasäte när alla bussplatser är tagna (fråga Mathilda).

Ban My - Vietnamesiska baguetter fyllda med en hel drös oidentifierbara grejer (jag har på allvar ingen aning om vad hälften av fyllningen består av). Billigt, snabbt och gott!

Xe om - Motorcykeltaxi! Need I say more?

Bia hoi - Färsk oftast egenbryggd ljus öl utan konserveringsmedel. Kan köpas för ungefär 30 öre/glas. Ölen smakar annorlunda ju längre dagen går! Fatet slängs på kvällen om det inte är uppdrucket.

 

Sådär, det var allt för idag.. Nu lever vi livet i vår bungalow i Kambodja, uppdatering kommer inom kort.

// Bonnie & Clyde


Kommentarer
Postat av: Vondas

Jag har åkt bil genom (nästan) hela sverige senaste veckan. Eller kanske snarare nästan halva sverige:

Göteborg, Uppsala, Sundsvall, Skellefteå, Umeå, Sälen, Ullared, Jönköping.

Slutsats: Sverige är låååångt!

Roligaste stället: Flowrider i vattenpalatset i sälen.

Bästa folket på resan: Grabbarna i turnébussen

Godaste maten: Hemlagade tacos i sälenstugan

Antal The Wire avsnitt i bussen: ca24

Godaste kaffet: Hemma!

2011-12-02 @ 00:04:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0