Saigon!

Boom selectah!

Nu är vi i Saigon, Vietnams största stad och förmodligen våran sista destination innan vi korsar gränsen till Kambodja. Vi kom igår med bussen från Mui Ne. Bussresan var både den billigaste och behagligaste hittills. Vi fick tom en vattenflaska av bussbolaget. Limo style baby!


Saigon hustle 'n bustle

Saigon är lika, om inte mer, livfullt än Hanoi. Trots liknande trafiksituationer har städerna grymt olika karaktär. Saigon känns mycket mer västerländskt och "modernt" om man så vill, med många höga skyskrapor och ett stort, centralt komersiellt distrikt. Mathilda saknar dock fortfarande McDonald's (Vietnam är förmodligen världens MCD-glesaste land, utan en enda restaurang att skryta med). Som jag har förstått grundas skillnaden i "västerländsk" utveckling mellan de två städerna i att marknadssystemen i Hanoi, tillsammans med resten av Nordvietnam, hölls tillbaka av den totalitära kommunistregimen. I Sydvietnam hölls marknaden betydligt friare innan Saigon fick ge vika för Viet Cong och resten av Nordvietnam i April, 1975. Regimen släppte dock fri marknaden 1986, efter en nästan total kollaps av den vietnamesiska ekonomin. Idag känns det svårt att kalla Vietnam för någonting annat än en starkt kapitalistisk marknadsekonomi. Class dismisssed!


Jacob gör helikoptern...

På tal om kriget så var vi på besök i War Remnants Museum, krigsmuséet. Där fanns en samling krigsfordon som användes samt en kollektion fotografier, modeller, artilleri, och en hel del faktatexter med en "tveksam" objektivitet. Det var en rätt så hög shock value på fotoutställningarna där man fick se sönderbrända napalmoffer, små barn som reducerats till köttslamsor av minor, fosforbombsoffer, foster som blivit ordentligt missbildade av Agent Orange och bevarade i formalinflaskor etc. Inte supertrevligt, men man fick en liten insikt i vilket helvete krig för med sig.


Ammo och lite sanningar...

Efter en god tallrik Pho, som vi inte käkat sedan Hanoi, spenderade vi resten av dagen med att gå omkring i District 1. District 1 är Saigons komersiella centrum där de flesta banker och stora shoppingcenter ligger. Det finns även en drös kända byggnader och monument i distriktet. Bortsett från att det finns en hel del folk som säljer och käkar gatumat krokarna och den stora mängden mopeder, ser det ut i princip som vilken västerländsk storstad som helst. Vi kilade mest runt i distriktet, posade lite med skyskrapor och köpte god färsk frukt från ett av de många fruktstånden.
This be my corner, fool!

Efter fruktstund och lite vila på rummet kilade vi ut och åt kvällsmat och smed planer om hur vi skulle fortsätta vår resa. Vi stannar några dagar i Saigon, sedan bär det förmodligen av mot Kambodja. Självklart avslutades kvällen på ett lokalt fik med varsin Ca Phe Sua Da, iskaffe med mjölk. Imorgon bär det av till Cu Chi tunnlarna, ett tunnelsystem som Viet Cong krälade runt i under kriget. Yay!

Just ja, Facebook är blockerat i Vietnam. Hittills har jag alltid kunnat lista ut sätt att komma runt det, men är betydligt svårare här i Saigon. Don't fret, vi kan kontaktas via mail eller här på bloggen om det skulle behövas, kära familjer!

Peace!

//John & Yoko

Kommentarer
Postat av: Mormormu

http://www.365slojd.se/ ...se tips nr 560 om ni får akut behov av stake idag...:)

2011-11-27 @ 12:06:13
Postat av: Guy

Looks like your having a great time. You will be happy to know that the weather here is appalling, no snow yet, but a Hurricane is on the way. I made a goulasch yesterday, that, surprisingly enough , was edible. Today its Lussebullar time and 1st Advent, and the Xmas tree is up outside the kitchen. Thinking of you as always. Sounds really exciting over there. Keep well. Lots of love, Pappa.

2011-11-27 @ 12:22:06
Postat av: Helga

Glad att höra att ni har det bra! Saknar skypeprat... kanske också blockerat? Sköt om er. Puss och Kram

Den dyslektiska mamman.

2011-11-27 @ 22:43:29
Postat av: Mia

Hej på er

Vi har nästan blåsit bort här, det har stormat regält. På Majas ridskola har taket blåst av så nu är alla ledsna för de måste rida utomhus i mörkret :)

Tänkte du med skulle få höra den glada nyheten. Vi har sålt mitt hus och vi ska flytta innåt stan. så nu måste vi leta annat att bo i.

Sen en annan nyhet..Maja ska börja på engelska skolan till nästa höst...det blir jättebraKram

Den dyslktiska Mostern :)

2011-11-29 @ 11:02:15
Postat av: google DNS

har ni redan testat att byta DNS manuellt för att komma runt nätblokering? .. typ till googles öppna 8.8.8.8 samt 8.8.4.4 tror jag det är.Ni kan ju alltid gå på KFC ist för McD.2011-11-29 @ 20:12:24
Postat av: Amanda

Hej! Så roligt att läsa om er resa och titta på hur snygga ni är:) just nu är klockan typ halv sju på morgonen och jag och M ska på shopping på hm...hur det nu gick till:).

Måste bara berätta att han nu har en egen köksstol. Det går så där att sitta i den. Men korta stunder fungerar. M har även ett nytt intresse, han lånar pappas ipad och kollar på bamse i trollskogen ( dålig mamma...) hehe han blir skit sur när programmet är slut.

Puss på er. Vi saknar er massor!

2011-11-30 @ 06:36:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0